Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Geld geven bij een huwelijk

Van Lara Timmerman ontvingen wij de volgende vraag: Toen wij afgelopen weekende met een aantal familieleden naar een bruidsreceptie gingen kregen wij een discussie over de etiquette van geld geven. Wij gaven cash geld op verzoek van het bruidspaar. Ik had het geld, met een bruidskaart met wens en onze namen erop in een enveloppe gedaan om te overhandigen. Een paar in onze groep vond dit ongepast en tegen de regels in, zij geven of storten geld altijd anoniem. Is dit inderdaad de regel? Zo ja, hoe kan het bruidspaar dan de gevers bedanken als zij niet weten van wie het geld afkomstig is? (In dit geval was er geen bankrekening via vrienden geopend waarop gestort kon worden, slechts eigen bankrekening of envelopje meebrengen) Ik ben benieuwd naar jullie mening.

Ons antwoord

Wij vrezen dat het geven van geld niet echt getuigt van goede smaak. Maar het is een lastige kwestie. U kunt beter niets geven dan een paar eurobiljetten in een envelop. Geld is onpersoonlijk, zelfs als u uw naam op de envelop schrijft. Een persoonlijk cadeau is het bewijs dat u aan de interesses van de persoon heeft gedacht en is daarom het leukste. In dit geval is het echter het bruidspaar dat iets te verwijten valt, aangezien zij kennelijk om ‘cash verzocht’ hebben. Als het kersverse echtpaar geld nodig heeft, waarom dan een feest geven? Of is het een slinkse manier om entreegeld te heffen voor de bruidsreceptie?

Het anoniem geven van geld (zoals uw vrienden deden) is altijd een elegante oplossing. Zo wordt voorkomen dat dat het bruidspaar zijn mate van dankbaarheid en enthousiasme aanpast aan de hoogte van het ontvangen bedrag.

Het geven van geld op huwelijken is een overblijfsel van het gebruik van een bruidsschat. Die tijden zijn al lang voorbij. Het enige moment waarop men geld legitiem met een huwelijk mag associƫren is bij de bepaling van het honorarium van de echtscheidingsadvocaten.

0
Photo By: amycgx / Foter / CC BY-NC
  • Paul

    Wat een complete onzin, als het bruidspaar expliciet om geld vraagt omdat ze anders (vanwege de kosten van het huwelijk) moeilijk op huwelijksreis kunnen lijkt het me juist erg ongepast om een “eigen” cadeau te geven.

  • Esther

    Ik sluit mij bij deze aan. Mijn aanstaande echtgenoot willen volgend jaar emigreren en hebben al een volledig huishouden samen. Wie zit er dan nog op drie Senseo koffieapparaten te wachten? Ikzelf zou in dat geval ook liever geld geven. Tevens willen wij een deel van het bedrag schenken aan een goed doel om het geheel minder onpersoonlijk te maken. Juist het schenken van voorwerpen voor de “uitzet” is een overblijfsel dat nu voor veel mensen een achterhaald fenomeen is. Natuurlijk kan het vragen om geld wel subtiel en beleefd verwoord worden. Wij zetten het dan ook niet op de uitnodiging, maar op de website met uitleg over onze motivatie (=emigratie) om geld te vragen i.p.v. geschenken.

    En als een enveloppe met een fraaie kaart met persoonlijk bericht wordt gegeven… waarom zou dit dan minder persoonlijk zijn dan het zoveelste koffieapparaat?