Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Het maatpak ontrafeld

Het maatpak is in Nederland al jaren sterk in opkomst. Bestaande winkels gaan ineens maatpakken ‘erbij’ doen en de ‘maat’pakkenwinkels schieten als paddestoelen uit de grond. Het voordeel voor de aanbieders is dan ook groot: geen fysieke voorraden meer maar toch altijd aan de vraag van de consument voldoen.

Vele klanten zien echter door de bomen het bos niet meer. Een ‘maatpak’ bij Suits4all voor €299 of toch een Attolini bij Oger voor € 3.500. Het probleem is dat alles ‘maatpak’ wordt genoemd terwijl er in de bakermat van het maatpak, Engeland, een zeer duidelijk verschil is tussen ‘Made to Measure’ en ‘Bespoke Tailoring’ oftewel tussen maatconfectie en een echt maatpak (couture).

Made to Measure/ Maatconfectie
Ongeveer 99% van de ‘maatpakken’ in Nederland valt binnen deze categorie. Of ze nou in Marokko bij Van Gils of in Italie bij Brioni of Kiton gemaakt worden. Het systeem maakt het mogelijk dat een relatief onervaren winkelbediende een maatpak verkoopt. De klant mag de stof uitzoeken en het model bepalen. Vervolgens krijgt hij een pak in een confectiemaat aan. De winkelbediende en stelt vervolgens vast wat voor aanpassingen leiden tot een beter zittend pak. In de fabriek wordt vervolgens een standaardpatroon aangepast aan de wensen van de klant.

Het eindresultaat is afhankelijk van een drietal punten. Allereerst en bovenal is de kennis en het inzicht van de verkoper bepalend. In 95% van de gevallen zal de verkoper slechts op het oog bekijken of de lengtes aangepast moeten worden en als de klant geluk heeft wordt er ook nog gekeken of de schouderval kloppend is. Deze verkopers hebben geen inzicht in patronen en kijken slechts hoe zij het confectiepak, dat de klant op dat moment aan heeft, zouden laten aanpassen bij de Gouden Schaar.

Als men het treft met een zeer ervaren kracht, met meestal een kleermakersachtergrond, die heeft leren denken in patronen dan kunt u een zeer goed zittend pak tegemoet zien. De verkoper kan een driedimensionaal beeld (het pak) vertalen naar een tweedimensionaal beeld (het patroon) en vice versa. De insteek van deze verkoper is anders. Hij kijkt niet wat voor een aanpassingen hij aan het pak zou moeten doen maar kijkt hoe hij het patroon moet verleggen om een optimaal resultaat te krijgen.

Het tweede punt dat bepalend is voor het eindresultaat is de ‘maak’ van het pak. In China en Marokko worden de pakken bijvoorbeeld geplakt en wordt een pak in een paar uur door de band gejaagd. Terwijl ondertussen in Italie meestal een binnen werk wordt opgewerkt en het aantal bestede uren vele malen hoger ligt. Het ligt voor de hand dat dit pak dus ook soepeler is en een totaal andere uitstraling heeft dan een snel in elkaar geplakt harnas. Ook hier geldt:`alle waar naar zijn geld`, ondanks dat u ook betaald voor de merknaam.

Het laatste belangrijke punt is het basismodel. Een mooi gesneden Italiaans of Engels pak heeft natuurlijk een andere uitstraling dan een recht belijnd Duits pak. Mocht u kiezen voor maatconfectie dan moet het basismodel al wel heel behoorlijk zitten!

Kenmerken
• Zelf stof uitzoeken
• Zelf model bepalen
• Aangepast confectiepatroon/ snit ligt vast
• Pasvorm volledig afhankelijk van verkoper
• Van Chinees plakwerk tot Italiaans handwerk
• Prijzen van € 299 tot € 3.000.

Bespoke Tailoring/ Maatpak/ Couture
Slechts een enkele aanbieder in Nederland waagt zich hier nog aan. De kleermaker is in Nederland in de jaren vijftig helaas bijna uitgestorven en dat is nu net degene die je nodig hebt om een pak in deze categorie te vervaardigen.

Het grote verschil met goede maatconfectie is dat het patroon nu door de kleermaker zelf wordt uitgezet en het pak, met tussenpassen, op het lichaam gemaakt wordt. Het gevolg is dat het pak niet alleen perfect past maar ook dat een unieke snit mogelijk is. Perfectie heeft echter wel zijn prijs. Er zitten al snel vijftig uur in het met de hand maken van een dergelijk.

In Engeland heb je, vooral op Savile Row in Londen, nog een aantal aanbieders van ‘bespoke tailoring’. Denk bijvoorbeeld aan Gieves & Hawkes op Savile Row nr. 1 die overigens ook prima ‘made to measure’ aanbieden. In Italië heb je nog diverse Sartoria, letterlijke vertaling is kleermakerij, waar Italiaanse kleermakers van het oude stempel patronen uitzetten en pakken maken met de bekende ‘perfecte imperfectie’.

In Nederland is het aanbod helaas beperkt en zijn de meesten de pensioengerechtigde leeftijd al gepasseerd. Tailors Trend in Amsterdam, Aartsen Maatkleermakerij te Vorden zijn twee van deze zeer zeldzame adresjes. Daarnaast is er natuurlijk nog New Tailor met vestigingen in Utrecht en Amsterdam met de relatief jonge Cees Janssens aan het hoofd van het atelier.

Kenmerken
• Zelf stof uitzoeken
• Zelf model en snit bepalen
• Perfecte pasvorm
• Meestal 100% handwerk, enkele uitzonderingen daargelaten
• Prijzen vanaf € 2.500

1
 • Antonio Verago

  http://WWW.ANTONIO-VERAGO.NL – THE ITALIAN TAILOR
  Antonio Verago ontwerpt opmerkelijk mooie Italiaanse maatmode voor kwaliteitsbewuste heren die onderscheidend en representatief gekleed willen zijn. In zijn kwaliteitsdrang en streven naar perfectionisme snijd hij maatpakken uit superieure stoffen van gerenommeerde Italiaanse wevers. Elk maatpak, vest of hemd wordt in Italie (Treviso) gemaakt volgens de “Sartoriale” traditie. Antonio Verago,een handelsmerk op maat voor mensen met een passie voor Italiaanse mode. Graag zou ik een link willen maken met uw website.

  Cordiali Saluti Winfried van Wijk

 • MMIV

  Figuur! leer eens correct schrijven!

 • N. IJsseldijk

  Als u een echt Italiaans maatpak zoekt, dan bent u bij Antonio Verago inderdaad aan het juiste adres. U hoeft daarvoor niet naar de P.C. Hoofdstraat want de kleermaker bezoekt u op afspraak. U hoeft niet van de ene winkel naar de andere te shoppen want ze hebben zoveel stoffen dat het moeilijk is hieruit een keuze te maken. Alle stoffen zijn afkomstig van Italiaanse wevers, ik heb de nieuwe stof Tropical van Zegna gekozen en het zat in een keer als gegoten. De kleermaker nam de maat, maar ik kon zelf het pak afstemmen op mijn persoonlijke wensen. Alle maatpakken en maatshirts van Antonio Verago worden op maatschappelijk verantwoorde wijze volgens sartoriale traditie vervaardigd in Italie. Ze hebben ook stropdassen op maat. Ik was zeer tervreden over hun dienstverlening, ik betaalde € 1.350,= hetgeen niet duur is voor een nieuwe Zegna. Groet N. IJsseldijk.

 • http://www.shesuit.com Bruyn

  Complimenten voor het bovenstaande stuk. SheSuit maakt ‘maatpakken’ voor vrouwen, die aan alle bovenstaande eisen voldoen. Omdat het woord ‘maatpak’ tegenwoordig (inderdaad) de lading niet meer dekt hebben we dit Couture-à-Porter genoemd. Echte patronen, stoffen en design uniek gemaakt voor iedere klant.

 • Mark

  De kleermakerstraditie in Engeland wordt niet alleen beperkt tot Saville Row. Overal zijn er klein en middelgroot ateliers, zoals Frank Rostron in Manchester die vooral overhemden, maar ook bespoke maatpakken maakt voor een internationale clientele (zeker meer dan 50 van de grootste financiele bedrijven in the V.S.).

  Er zijn ook veel kleine heren- en damesmode winkels met ervaren kleermakers, die het beste kan maken van zelfs een ‘off-the-peg’ maatpak. De kleermakerij wordt zeker bedreigd maar nog niet dood in Engelend.

 • Carel

  Bovenstaand stuk heeft mij heel wat wijzer gemaakt. Dank voor uw uitleg.

 • http://www.mandemakersuits.nl Piter Mandemaker

  Beste Roel,

  Jullie weten het uitstekend te verwoorden. Stukken als dit maken het voor de leek makkelijker een keuze te maken uit het diverse aanbod. De liefde voor het maatpak in al zijn verschijningsvormen straalt er vanaf!

  Piter Mandemaker

  Mandemaker Maatpakken

 • Tam

  Leuk stuk! Ken je goede leveranciers van maatpakken? Maatpakken met de kwaliteitsniveau van Suit Supply maatpakken en/of Oger? Of zit daar een groot verschil tussen? Je hoort namelijk dat ze vaak in Marokko, Turkije, Italie, China of tegenwoordig Tjechie gemaakt worden. Enig idee hierover?

 • W. Brandenburg

  Onlangs een “maatpak” besteld bij Suityourself
  Toen pak klaar was paste het niet goed, is nog 2 x weggeweest en toen paste het nog niet.
  Hebben foto’s gemaakt en na 2 weken kreeg ik bericht mij te melden bij een (Turkse) Coupeuse. Daar naar toe gegaan, maar zij kon er niets van maken, wat achter te veel stof was, kwam ik van voren te kort.

  Suityourself kon er ook niets aan doen, de fabriek in Italie had mijn maten niet? Raar thuis door een medewerker van Suityourself gemeten, uiteindelijk wel mijn geld teruggekregen, maar geen pak en daar ging het toch om.

  Voor mij dus, nooit geen “Maatpak”of moet ik zeggen fabriekspak van Suityourself.