Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

“U mist een knoopje!”

Van deze opmerking geniet iedere maatpakdragende man. Wat is er immers leuker dan gewezen te worden op het “missende” vierde knoopje op de mouw? Heel attent bedoeld natuurlijk, maar uiteraard hebben de Italiaanse naaisters hun werk goed gedaan, en zit het knoopje nog op zijn plek. Een maatpak kent namelijk echt-werkende knoopsgaten, dit in tegenstelling tot confectiepakken, waarbij de mouwknoopjes er slechts “voor de sier” op gestikt zitten. Het onderste knoopje open dragen is een soort code waaraan je maatwerk kan herkennen (alhoewel ook een aantal confetiemerken graag op maatwerk willen lijken en het knoopsgat open snijden). Voor sommige conservatievelingen te opzichtig, voor zelfbewuste dragers gewoon één van de vele leuke kanten van maatwerk. In London ging men enkele jaren geleden zelfs zover door het onderste knoopsgaatje uit een andere kleur garen te naaien. Tsja, hoe ver wil je gaan in je persoonlijke touch?

0
  • Thomas

    Werkende knoopsgaten en andersoortige, sartoriale details hebben niets met maatwerk te maken, maar met de maakwijze van een pak. Er zijn namelijk voldoende confectiepakken in het hogere segment die weldegelijk voorzien zijn van dergelijke details.