Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Naakte mensen maken zelden indruk

Kleren maken de man. En de eerste indruk bepaalt nog steeds heel veel. Bijvoorbeeld of mensen u begroeten en serieus nemen. Kleding op de werkvloer moet neutraliseren. Maar het moet ook uw kracht, ambitie en professionaliteit onderstrepen. Laat zien dat u uw werk serieus neemt. Weg dus met de te grote en te kleine pakken, weg met de pakken met glansplekken op de knieën en ellebogen en weg met de niet zakelijke kleuren als groen, paars en beige. Ook de hemden die als een tent om u heen hangen en zweetplekken hebben kunt u beter vanavond nog weggooien. Laat staan alle kleding die onherstelbaar beschadigd is. Als u dan toch bezig bent, gooi dan ook de vakantiekleren weg waardoor u er op vakantie als een echte Nederlander uit zag.

Draag pakken die passen bij de volgende stap op de carrièreladder. Als u er uit ziet als een manager wordt u ook eerder op die capaciteiten beoordeeld. Veel beginners op de arbeidsmarkt hebben slechts twee pakken en daarom zijn deze veelal neutraal en dus blauw, blauw of grijs. Daarom zijn opvallende pakken ook vaak meer voorbehouden aan de hogere echelons. Niet voor niets geldt een oude regel bij sommige banken nog steeds: hoe breder de streep of hoe chiquer het pak des te hoger in de hiërarchie. Tot het punt waar het allemaal niet heel veel meer uit maakt.

Bij New Tailor krijgen we veel vragen wat er in de zakelijke garderode niet mag ontbreken. Onderstaand treft u een algemene lijst aan. Deze vereist uiteraard aanpassing aan uw leeftijd en specifieke functie. De opgesomde items  volstaan waarschijnlijk voor een bankier, CFO, consultant of salesmanager. Indien u een vrij beroep heeft dan zullen de pakken meer glans hebben en waarschijnlijk Italiaans zijn. Indien uw beroep een Angel Saksische achtergrond heeft dan zijn uw pakken van Engelse snit en ingetogener.

Onderstaand een voorbeeld van een goede zakelijke garderobe

1. Middengrijs pak, birdseye, 300 gram Super 100
2. Donkergrijs pak, herringbone, 330 gram, Super 100
3. Blauw pak, uni, 280 gram, Super 120
4. Staalblauw of Milanees blauw pak (bijv. Nailhead), 280 gram, Super 100
5. Grijs/ blauw pak, pinstripe, 260 gram, Super 120
6. Chalkstripe blauw/ grijs, 330 gram, Super 100
7. Blauw pak, dubbele streep, 280 gram, Super 120
8. Power suit, 260 gram, Super 140
9. Smoking, nachtblauw of zwart, 250 gram, Super 130
10.  Overjas zomer blauw, uni, 350 gram, Super 120
11.  Overjas winter grijs, herringbone, 450 gram, Super 100
12.  4 witte katoenen hemden incl. herringbone en een Oxford
13.  4 licht blauwe hemden incl. herringbone en een Oxford
14.  4 wit/blauwe streepjes hemden
15.  10 dassen

Maar dan bent u er nog niet want ook voor de minder formele gelegenheden mag het in uw garderobe niet ontbreken aan twee jasjes en een echt zomerpak. U weet nooit wie u tegen komt bij het boodschappen doen of bij een restaurantbezoek. U doet er dus verstandig aan onderscheid te maken wat u draagt als u klust in huis, met de kinderen gaat spelen en als u ‘casual’ mag op kantoor. Draag te alle tijden een kraag. Daardoor spreekt u gezicht meer. Verban alle T-shirts uit uw kast, laat staan die met opdruk want u maakt natuurlijk alleen reclame voor u zelf en niet voor anderen. Tot slot laten we das weer in ere herstellen. Velen van u hebben zonder das een blote billen gezicht die we nauwelijks serieus nemen. Een das completeert de verschijning. (Half) naakte mensen maken nou eenmaal zelden indruk.

0