Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Hoeveel fooi geeft u in een restaurant of op een terras?

Horeca NL heeft formeel geen standpunt over fooien. De organisatie houdt niet bij hoeveel fooi er wordt gegeven en weet dus ook niet of het minder is geworden door alle elektronische betalingen, de afnemende kwaliteit van de bediening, de crisis, etc. Ook de Belastingdienst heeft geen cijfers. Vooralsnog. Het Bierblad heeft in april een onderzoekje gedaan en kwam tot de conclusie dat het allemaal wat minder is geworden.

We roepen u op uw voorwaarden voor het geven van fooi. Wanneer doet het wel/niet? En hoeveel geeft u? Laat het ons weten en maak kans op de nieuwste editie van het Blauwe Boekje.

1
 • http://www.archsfashion.nl Hans van Raaij

  Een eerste maatstaf is mijn tevredenheid over de bediening alsook het geserveerde,bij tevredenheid is mijn percentage 10 %.

  Bij ontevredenheid maak ik dit ten eerste duidelijk en betaal daarna kontant en verlang mijn laatste cent terug.

 • Aimabels

  Zoals Hans van Raaij schreef is ook vvor mij de mate van tevredenheid bepalend voor de hoogte van de fooi. Doorgaans houd ik zo’n 10% van de rekening aan; met een maximum van 25,00 euro.
  Ben ik ontevreden, dan heb ik dit al gedurende de maaltijd gemeld en zal ik geen fooi geven als er niets met mijn klacht/ontevredenheid wordt gedaan.

 • Monique

  Vaak hebben we alleen plastic bij ons en dan schiet fooi er nog wel eens bij in. Meestal proberen we in een restaurant zo’n 5 euro per persoon te geven. Een kleine 7%. We zijn wel streng. Als de bediening niet goed is of de keuken het vlees niet echt saignant kan bakken blijkbaar dan is het helaas.

 • http://www.ajanaku.com Nick

  Bij mij ligt het vaak aan wat voor locatie het is. Bij een eetcafé met bijvoorbeeld een 3 gangen menu voor 25 euro meestal rond de 5 euro. Vaak is de aandacht en service dan ook prima, maar deze laat ook vaak te wensen over. Bij een locatie met wat meer allure kijk ik vaak naar de service, kwaliteit en de avond op zich. Vooral dat laatste is ook van belang, een goede avond (alles bij elkaar) betekent vaak een goede fooi. Uitgaande van 2 personen ligt mijn fooi gemiddelde tussen de 5 en 15 euro fooi.

 • Plattel

  Is fooi uberhaupt iets van deze tijd?
  Ik vraag me af waarom er in ons land fooi wordt gegeven. Er zijn landen waar bedienend personeel moet rondkomen van de fooi. Dat vind ik heel iets anders en dan geef ik ook afhankelijk van de kwaliteit van de service die ik heb ontvangen. In Nederland is het inkomen voldoende.

  Ik vind het kwalijk dat als je geen fooi geeft, de ober nog wel eens zuur kijkt of dat deze ineens kortaf gaat worden. In mijn werk vang ik ook geen fooi. Ik vergelijk het met afdingen. Niet iets wat echt bekend is in onze cultuur en van deze tijd. Zo denk ik ook over fooi. Bovendien, als je ergens komt waar goede bediening heerst dan is dit echt wel in de uiteindelijke rekening verwerkt en dan betaal ik deze met plezier.

 • Peter

  Bij mij heeft de fooi ook enigszins met de afrondbaarheid van van het bedrag te maken. Heb ik bijvoorbeeld voor 9.10 wat gedronken dan geef 10 euro en zeg “het is goed zo” maar als het 9.90 was dan zeg dat niet omdat ik het gênant vind om 10 cent fooi te geven. In een restaurant rond ik bedragen onder de 100 euro af op 5 euro en boven de 100 euro op 10 euro.

  Nog iets wat meespeelt … als ik ergens vaker kom dan geef ik meer fooi dan wanneer ik verwacht ergens nooit meer terug te komen.

 • Frenk

  De kwaliteit van de maaltijden, de service tijdens het dineren en de ambiance (lees: stijl van restaurant) tezamen bepalen de hoogte van de door mij te geven fooi. Wellicht dat het zwaartepunt op de service ligt; een prettige bediening is namelijk een absolute must. De fooien kunnen dan ook oplopen tot ongeveer € 25.

 • Roelf

  Ik houd meestal 8-10% aan, met een afronding naar boven of beneden op een halve of hele Euro

 • jaap

  Ik betaal bijna altijd met plastic en na het betalen bedenk ik welk bedrag ik in munten achterlaat. Er zitten altijd wel wat euromunten in mijn zakken. Met een grote groep legt iedereen een euro neer.