Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Etiquette is ouderwets

Als je de boeken van Amy Groskamp ten Have leest en van haar tijdgenoten schiet je regelmatig in de lach.

Over cadeautips als een gehaakte pannenlap of wanneer een dame haar handschoen wel of niet uitdoet als iemand haar de hand wil schudden. Het woord kussen komt in het boek uit 1933 niet voor. Een van de leukste zinnen uit het boek: ‘Zij die zich bevinden in een kamer waar iemand telefoneert, dienen uit bescheidenheid dit vertrek te verlaten.’Goede tweede: ‘Wie volkomen aan de eis der etiquette wil voldoen zal zich in het openbaar niet gearmd vertonen, noch met een lid der eigen sekse noch met een lid der andere sekse.’ Het toont aan dat de ouderwetse etiquette preuts is. Veelal gevoed en gericht op het instant houden van distinctie (waar niks mis mee is) de hiërarchie en voorspelbaarheid. Bovendien is de techniek veel verder. Een mes is bijvoorbeeld niet meer van ijzer en dus kunnen sla, asperges en dergelijke rustig gesneden worden. Ouderwets sla vouwen of de asperges met hand aan de wortelkant en een vork vlak onder de kop dicht bij uw mond is derhalve achterhaald. Het boek van Amy Groskamp ten Have (en helaas die herziene versie van mevrouw van Ditzhuyzen) staat vol met oude tradities. Ook in ons Blauwe Boekje ontkomen we niet aan de ouderwetse regeltjes, maar vooral om er de draak mee te steken. Er zijn namelijk nogal wat volksstammen die in de oude regels blijven hangen. En ook hen hebben we te respecteren. Toch?

De vraag is echter niet of u wel weet hoe het hoort, maar of u het anderen naar de zin wil maken. Wilt u zorgen dat ’t klikt zodat u anderen kan beïnvloeden. Graag lezen van u de meest belachelijke etiquetteregels uit vervlogen tijden. En dat zijn er nogal wat.

2
 • http://www.taalentekst.com Frits Mulder

  Een van de basisregels van etiquette is respect voor de ander, niet? Wel, het respect voor de lezer is op deze website ver te zoeken. Het wemelt van de slordigheden en taal-, stijl- en spellingfouten. Alleen al in dit bericht:

  dat de ouderwetse etiquette preuts zijn.
  preuts is.

  dus kan sla, asperges en dergelijke
  kunnen

  Het boek van Amy Groskamp ten Have (en helaas die herziene versie van mevrouw van Dithuyzen).
  ??? moest er nog iets volgen?
  + die mevrouw heet van Ditzhuyzen

  volksstammen die in de oude rgels blijven
  regels

  Graag horen en lezen van u
  lezen we van u