Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

A Dandy Collection

Er zijn al veel boeken geschreven over dandy’s waarvan I’m Dandy van Callahan en Adams een van de laatste is.

De biografie over Oscar Wilde en Beau Brummel zijn natuurlijk essentieel leesvoer voor alle estheten, of ze nou wel of geen dandy genoemd willen worden. Ook Beau Brummel gruwelde van deze titel.

Afgelopen donderdag hadden we bij New Tailor een snijtafelsessie over de dandy. Met 17 mannen hebben we gediscussieerd over het begrip Dandy en welke kledingstukken er in een Dandy kledingkast niet mogen ontbreken. Onze klanten willen we met deze collectie graag laten zien wat New Tailor allemaal kan en hen inspireren net een stapje extra te zetten uit hun comfortzone zoals deze heren. Om zo op een extraverte, (niet per se extravagante) manier de wereld te laten zien hoe mooi jij bent en waar het om gaat: bewuste schoonheid.

wilde6
Top 50

Hein Strijker van Dutch Dandy maakte een lijst met 50 Dandy’s waar we ons wel in kunnen vinden. Wellicht aan te vullen met de heren van Schorem, Sir Dj Snaps en Menco Nieuwenhuizen himself. Ook Amir Ettemadis is hard op weg. Of zijn deze laatste twee gewoon vakidioten? Feit is dat de lijst van 50 nog aan te vullen is.

Eigenzinnig

Een aantal kenmerken heeft de dandy in ieder geval: Wars van conventies, hij maakt namelijk zijn eigen regels, zelfspot, welbespraakt en -bereisd, subtiel, snoby, verzorgd, correct maar vunzig, kleurig maar niet schreeuwerig, in controle maar niet bezeten, schoonheid van binnenuit, hang naar heritage ambacht en luxe en tijdloosheid. ‘Appearance above all’ is een gevleugelde uitspraak voor de dandy. Toch kan hij er niet mee zitten als er vervolgens een glas wijn of bier over zijn kleding wordt gemorst. Altijd in controle. Hij lijkt het vooral voor zichzelf te doen. Voor zijn zelfvertrouwen en genot. En natuurlijk het nadenken over de volgende aanwinst voor de garderobe. Beau Brummel kon zich drie keer per dag een vers wit hemd veroorloven. Geen sinecure in die tijd. ’s Ochtends twee uur voor de spiegel om er zo uit te zien dat het aantrekkelijk is, maar juist niet om alles precies doordacht en gestyled er uit te laten zien. Hij draagt geen mode. Hij is zichzelf. Dat het twee uur kan duren voor een dandy voordat hij tevreden is met zijn verschijning kan overigens ook met de kwaliteit van de spiegel te maken hebben gehad.

Niet eenvoudig dus om een collectie te maken voor een dandy omdat hij zich daar niet snel aan zal conformeren. Toch is duidelijk dat het uit een goede jas, broek, pak en (witte) hemden zal bestaan. Beau Brummel kun je bijna uit tekenen in een goed gesneden broek, wit hemd, crawatte en een donkere jas. Getailleerd uiteraard maar wel met ruimte om te bewegen. ‘Cut to the bone[1]’ kenden ze in die tijd zeker niet. De materialen kunnen eclectisch zijn; afgestemd maar niet noodzakelijker wijze van het zelfde soort.

De aanwezigen bij de snijtafelsessie waren het er over eens dat er juist in de details en de verfijning de ware dandy zich onderscheidt van het plebs. Bewust nadenken over alle details en het vervolgens weer los kunnen laten voor de rest van de dag. Wordt vervolgd dus. Gelukkig kunnen we alles maken wat we verzinnen. Benieuwd of de plus fours, mantel en de toastmaster jacket er in voor gaan komen. We’ll keep you posted.

[1] Een term die NEW TAILOR bedacht in 1999 en werd geadopteerd door Suit Supply in 2000.

1