Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Kaviaar met goud

Een nieuw soort kaviaar uit Oostenrijk wordt genoemd als de duurste ter wereld. Een theelepeltje van de visseneitjes omringd met goud kost ruim 36.000 euro. Dit meld de Daily mail en Nu.nl

De kostbare kaviaar, genaamd Strottarga Bianco, is gemaakt van eitjes van de zeldzame albinosteur en wordt gemaakt door de familie Gruell. “De kaviaar is gedroogd, omringd met 22-karaats goud en vervolgens geraspt, totdat er een goudgeel smeerbaar poeder overblijft”, aldus Gruell.

Kaviaar zijn viseitjes, en dan wel de onbevruchte soort. Hoewel het van verschillende vissoorten kan komen, geven de kenners toch echt de voorkeur aan wilde steur uit de Kaspische Zee. Deze bekende kaviaar heeft een heel bijzondere smaak en een nog mooier mondgevoel. Vooral de Beluga, Sterlet, Sevruga (grijze kleine eitjes) and Ossetra (bruin-grijze eitjes medium sized) zijn beroemd en hebben ook echt allemaal hun eigen smaak. De Beluga steur is bijna uitgestorven en dus exclusief. Op dit moment zijn Iran en China de grootste exporteurs. En wellicht dus binnenkort de Oostenrijkers.

De bereiding
Het ‘oogsten’ van de kaviaar wordt met de hand gedaan wanneer de vissen niet meer leven. Als eerste wordt de buik open gesneden waarna de zakjes met eitjes worden verwijderd. Deze zijn dan nog git zwart en zullen later mooi glanzen wanneer het zout wordt toegevoegd. Er zijn twee bereidingswijzen. Gepasteuriseerd of ongepasteuriseerd. De zakjes worden heen en weer gerold over een metalen rooster waarna er met een pincet onzuiverheden worden uitgehaald. Daarna wordt het zout toegevoegd en tot slot worden de eitjes gesorteerd op grootte. Goede kaviaar herken je dus aan de grootte van de eitjes, de hoeveelheid glans en of de eitjes in het blikje/potje even groot zijn. Ruik ook even of het niet te zout ruikt. Je moet een lichte zeewiergeur in je neusholtes krijgen!

Wil je zelf een blikje Kaviaar kopen? Reken er dan wel op dat je een flinke duit in je portemonnee moet doen, want goedkoop is het zeker niet. De betere soorten als Osetra en Beluga kosten al gauw tussen de 100 en 300 euro voor een doosje van 30 gram! In Nederland kun je kaviaar bestellen bij Jacobus Toet. Of zij binnenkort ook theelepeltje met Gruell visseneitjes omringd met goud kost ruim 36.000 euro

Wellicht dat u zelf de eitjes van haring wilt overwegen. Ook érg lekker en een betaalbare soort die over het algemeen goed te verkrijgen is. Daarnaast is er nog de bekende ‘oranje’ kaviaar van de zalm die je veel in combinatie met sushi ziet. Deze is nog goedkoper en heeft duidelijk een mindere smaak.

Het eten van de kaviaar moet eigenlijk zo puur mogelijk. Schepo met een parelmoeren lepeltje een schepje op de muis van je gebalde vuist en hap de eitjes daarvan vanaf en druk ze langzaam tegen je gehemelte met je tong. Op deze manier ontploffen de balletjes als het ware in je mond en ontstaat er een mondorgasme. Vergeet niet te nippen aan de champagne. Serveer de kaviaar eventueel op een blini of met een lepeltje crème fraîche.

dailymailphoto

 

Meer lezen over de etiquette van het eten van kaviaar? Klik dan hier op de link naar de site van etiquetteoutreach.

0