Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Dassen

‘Als symbool van mannelijkheid is de das even krachtig als de piemel’

Reinsma & Vuisje 2001

Waarom een das? Is het een reflectie van het kind dat z’n slabbetje om mag houden? Is de das een fallussymbool? Dient een das ter verberging van de onappetijtelijke adamsappel? Of ter bescherming tegen de kou? Naar onze mening is de das het meest zinloze kledingstuk dat er bestaat; juist daarom belichaamt zij het toppunt van beschaving. Etiquette-expert Van Loon is zelfs in het bezit van een onderzoek waaruit blijkt dat mannen met dassen beter bij het andere geslacht scoren, groter zakelijk succes oogsten en minder gearresteerd worden dan mannen zonder das. In 2004 liet New Tailor een telling verrichten in een aantal kantoorgebouwen in Amsterdam-Zuid. Op een dinsdag droeg slechts 70% van de mannen een das, op vrijdag was dit percentage gezakt tot 30. De telling in 2010 was nog dramatischer. Terwijl in de jaren zestig slechts enkele anarchistische daslozen te spotten waren, lijkt een leven zonder das nu algemeen geworden.

Een goede das bestaat uit drie delen: een voor- en achterstaart die verbonden zijn met een middenstuk achter in de nek. Bij mindere dassen is op dit middenstuk bezuinigd. Alle delen inclusief de voering zijn schuin op de stof geknipt, waardoor de das goed valt. U herkent de perfecte das aan het ontbreken van een dasspeld. Een goede das, meestal een Engelse of Italiaanse, is zwaar genoeg om op zijn plaats te blijven hangen en behoeft dus niet geketend te worden. De ultieme das is de seven-fold tie. Een dergelijke das kent geen binnenwerk, maar wordt met de hand gemaakt uit één stuk zijde. De das wordt in haar karakteristieke vorm gevouwen en bevat drie keer zoveel zijde als een gewone das. Dat resulteert in een prachtige ‘zwaar’ hangende das. Het dessin van een das is sober: effen, gestreept of met een bescheiden en vooral subtiel werkje. Lelies zijn bijvoorbeeld geliefd bij de conservatieve man. Vermijd dessins met stripfiguren, golfspelers, fruit en overige geestig bedoelde fröbels. Kies het dessin dat past bij de rest van uw kleding. Voorkom streepdassen bij streeppakken en drukkere dessins bij pakken met een verfijnd dessin. Draag bij een eerste ontmoeting in ieder geval een sobere das. Gelukkig kunnen we ons als Europeanen nog een beetje onderscheiden van de Amerikanen. Strepen op een Europese das lopen van linksboven naar rechtsonder en bij een Amerikaanse van rechtsboven naar linksonder. De gestreepte dassen, de regimentals, zijn afkomstig uit het Britse leger. Een Engelsman zal overigens alleen streepdassen dragen van zijn eigen regiment of vereniging.

De ideale das blinkt niet alleen uit door kleur, materiaal en dessin, maar ook door de juiste proporties. De dasbreedte is bij voorkeur afgestemd op de reversbreedte en de knoopwijze is afgestemd op het type boord van het overhemd: hoe breder de spread, hoe groter de knoop. Een das dient precies op de broekband te vallen. Volgens Oscar Wilde is een goed geknoopte das de eerste serieuze stap in het leven. Er zijn zeker 85 theoretische manieren om een das te knopen, maar slechts dertien daarvan zijn het aanzien waard. We tonen u de meest basale knoop die elke serieuze dassendrager dient te kennen: de four-in-hand, voor het eerst gesignaleerd in 1850, en nog steeds een graag geziene knoop. U past de knoop voorts zo mogelijk aan de breedte van het boord, de vorm van uw gezicht en de dikte van de das aan.

Laat een vrouw nooit een das kopen, hoe goed haar geste ook is bedoeld. De keuze van een das is zeer persoonlijk. Wantrouw een dame die onverhoopt wel met een goede das aan komt zetten. Zij houdt er vast een minnaar op na met een onberispelijke smaak.

De exacte historie van de das is onbekend, maar het volgende verhaal klinkt aannemelijk. De legers van Xian en de Romeinse legionairs droegen in koudere gebieden al een doek om de nek. Het zou nog vijftien eeuwen duren (tot de Dertigjarige Oorlog in 1618) voordat de das zich onder de Fransen verspreidde. Ieder regiment had zijn eigen patroon als teken van herkenning. Rond 1650 verspreidde de mode zich over Europa en de Amerikaanse kolonies. Na de import in de thuislanden werd de Kroate verbasterd tot ‘cravate’ respectievelijk ‘Krawatte’, zoals de das nog steeds heet in respectievelijk Frankrijk en Duitsland. Het Nederlandse woord stropdas komt letterlijk van de strop en gebruikt u dus niet. De das zoals we die vandaag de dag dragen is voor het eerst gezien rond 1880 bij studenten van Exeter University College die de linten van hun strohoed met een eenvoudige dasknoop om hun hals drapeerden. In de jaren twintig van de vorige eeuw perfectioneerde de Amerikaan Jesse Langsdorf de das door de punten schuin af te knippen en hem uit drie stukken stof te maken.