Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Hemd

Een hemd was vroeger een onderhemd en fungeerde als ondergoed, door voor- en achterpand samen te knopen. Al in 2000 voor Christus droegen de Assyriërs een nauwsluitend hemd met korte mouwen. Eind negentiende eeuw deed de neergeklapte boord zijn intrede en in 1871 liet Brown, Davis & Co in Aldermanbury het eerste met knopen gesloten overhemd registreren. Vóór die tijd werden hemden over het hoofd aangetrokken. Pas een jaar of zeventig zijn hemden in andere kleuren dan wit te krijgen. Het materiaal van knopen is in negen van de tien gevallen helaas plastic. Een eersteklas overhemd onderscheidt zich door het gebruik van paarlemoer voor de knopen.

Het eenvoudige, niet te brede en niet te smalle boord was en is het meest formeel. De gewone dasknoop past daar prima bij. Het elegantst is de gespreide boord met zijwaartse punten, de cutaway collar. De wijdte van de kraag is echter wel afhankelijk van uw eigen gezichtsvorm en de lengte van uw nek. Deze kraag is geschikt voor de Windsor-knoop, de knoop die als Gerrit Zalm onder de dasknopen om flink wat ruimte vraagt. Vooral Italiaanse hemden hebben zo’n boord. Een normale das zwemt hieronder al snel wat schlemielig in het luchtledige. Neem een zwaardere das, zoals een seven-fold, om dit probleem te ondervangen.

Het button-down hemd heeft een sportieve achtergrond. Tijdens het polospel flapperden de kragen omhoog en droeg men geen das. Om de kraag op de plek te houden werden knoopjes toegevoegd. Bij een zakelijk, formeel hemd draagt men een das en heeft men dus geen knoopjes nodig om de kraag op zijn plek te houden. De gebroeders Brooks in New York hebben van het button-down hemd echter het overhemd voor de middenklasse gemaakt, waarbij niet per definitie een jasje gedragen wordt. Alleen Amerikanen schamen zich dus niet bij het dragen van een button down hemd onder een pak. Bij een button-down hemd wordt een enkele manchet gedragen (ook wel single cuff genoemd) en mag een borstzak.

Bij een business hemd houden uitneembare baleinen de punten op hun plaats of eventueel het knoopje bij de tab-boord. Vroeger werden deze baleinen gemaakt van walvisbeen, nu geniet paarlemoer de voorkeur. Indien u geen das draagt dient de kraag wat groter te zijn. Denk wel aan kleur, bijvoorbeeld met een pochet. Sommige kragen kunnen geen das verdragen, sommige kunnen niet zonder.

Bij goede hemden zijn kraag en manchetten altijd doorgestikt en met een enkelvoudige naald genaaid. Niet efficiënt, wel mooi. Hoe meer plooien waar mouw en manchet aan elkaar gestikt zijn, hoe groter de kwaliteit van het hemd. Een goed hemd heeft een klein knoopje waarmee de mouwsplit dichtgeknoopt kan worden; bovendien is de kraag voldoende stijf waardoor er bij het dragen geen plooien ontstaan. Bovendien zijn de binnennaden rondgestikt en heeft het hemd een zadel.

Het hemd dient aan te sluiten bij de nek en de schouders en nauw aan het lichaam gedragen te worden. Het manchet komt tot op de muis van de hand (de korte mouw is niet geschikt voor zakelijke kleding). De kraag steekt enkele centimeters boven de kraag van het jasje uit, afhankelijk van uw eigen lengte. Oversized is een andere manier om te zeggen: geen model. De schoudernaad eindigt daar waar de arm begint. Het summum is een maatoverhemd, waar dit allemaal usance is. Daarvoor kunt u uitwijken naar het buitenland, waar u bij bijvoorbeeld Charvet in Parijs, Telerie Spadari in Milaan of Turnbull & Asser in Londen een duizelingwekkende collectie stoffen aantreft. Maar ook België en Nederland hebben tegenwoordig prima kleermakers die hemden voor u kunnen maken. Een te groot hemd omdat u een stierennek heeft, is dus onnodig en ongepast.

Wit was vroeger de meest formele kleur, omdat deze onberispelijkheid uitstraalde en aangaf dat u niet met uw handen werkte. Voor armere mensen boden afneembare manchetten en kragen soelaas. Zo konden zij overhemden langer dragen en hoefden zij slechts de manchetten en kragen te wassen. Als u het niet weet, kies dan voor een geheel wit of een lichtblauw effen hemd. Hoe verder weg van deze twee kleuren, hoe minder formeel het hemd. Pas op met streepjes. Mannen met gestreepte overhemden werden er vroeger van verdacht vuil te camoufleren. Een streepjesoverhemd is in ieder geval formeler dan een ruit.

Een klassiek hemd is bij voorkeur gemaakt van het weefsel popeline van Sea Island katoen. Linnen is de traditionele hemdenstof. Materialen als polyester en viscose verlagen niet alleen drastisch de allure van uw hemd, maar vooral ook het draagcomfort. Het schuurt in de nek en gaat onaangenaam geuren. Een T-shirt onder uw hemd is dubbelop; u toont er mee aan dat u geen enkel historisch besef heeft.

Zie ook: dassen; kleding; ondergoed

Versehemden