Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Huwelijk

U weet niet waar u aan begint, en dat is maar goed ook.

Geniet ervan. Zo veel mogelijk. Met volle teugen. En eigenlijk zou er niks moeten veranderen na een bruiloft in het samen leven. Nu ook homoseksuelen hun laatste stukje avant-garde hebben ingeleverd, is er voor de trendsetters echt helemaal niets meer hip aan het huwelijk. Bij de burgerlijke stand dient een huwelijk minimaal twee weken van tevoren worden aangemeld in de woonplaats van een der partners. Deze inschrijving is een jaar geldig en wordt wel de verlovingstijd genoemd. Ook het verloven kan al een reden zijn voor een feest. Vroeger betaalde de vader van de bruid het huwelijk. Nu betalen vaak de gasten. Uitnodigingen met poëtische hoogstandjes als ‘dames en heren, het liefst geen gestunt – betaalt u dit bruidspaar in klinkende munt’ zijn etiquettaire misdaden van de hoogste graad. Dat het bruidspaar zich het huwelijksfeest niet kan permitteren is tot daar aan toe. Maar om de kosten op de gasten te verhalen is affreus. Het deponeren van een huwelijkslijst bij een warenhuis komt eigenlijk op hetzelfde neer, zelfs als het een warenhuis in Londen of Parijs betreft. Huwelijkscadeaus dienen officieel van tevoren worden afgeleverd bij het ouderlijk huis van de bruid.

In de Westerse wereld trouwt de bruid in het wit. De gasten dragen een andere kleur. Chinese bruiden trouwen in het rood. In België zitten de ouders in de eerste auto. In Nederland schuiven ze een plek naar achteren omdat de (on)gelukkigen vooraan willen rijden. Dan volgen de getuigen, grootouders, broers, zussen en familie. Dames zitten links van de heren. In de bruidstoet lopen mannen links en dames rechts, na de ceremonie loopt de bruid, of in homohuwelijken ‘het vrouwtje’, echter links. Het bruidspaar wordt niet met confetti bestrooid, maar met ongekookte, droge rijst. De bruid snijdt de bruidsstaart aan; beide als teken van vruchtbaarheid. Het huwelijk is volgens velen ‘de mooiste dag uit het leven.’ Dit heeft vaak iets triests.

Huwelijken zijn steeds vaker aanleiding voor enorme feesten die vooral qua saaiheid allemaal op elkaar lijken. Dat is jammer, want trouwen is iets wat u hooguit een paar keer in uw leven doet. Huwelijksvieringen verschillen van streek tot streek. In het oosten van Nederland staan er lange tafels, waar het bier rijkelijk vloeit en halfvolle glazen al worden aangevuld. In het westen en zuiden van Nederland staat er een band of diskjockey lawaai te maken. In België kent het huwelijksfeest altijd dezelfde dagindeling van achtereenvolgens kerk, gemeentehuis, receptie, diner en feest. Walen blijken er een groter eetfeest van te maken dan de Vlamingen. Al in 1897 was Nathalie Bruck-Auffenberg van mening dat beschaafde en fijngevoelige mensen nauwelijks aandacht aan de bruiloft schenken en dat men zou kunnen volstaan met een korte mededeling dat het huwelijk gesloten is. U heeft tot vier weken na het huwelijk nog de tijd om te feliciteren. Controleer voor alle zekerheid eerst even of het huwelijk nog intact is.

Huwelijksverjaardagen kennen curieuze benamingen. Ieder jaar heeft zijn eigen materiaal. De lijst gaat van katoen (1 jaar) via blik (6 1/4 jaar), kristal (15) en parel (30) naar goud (50) en diamant (60 jaar). Bij 80 jaar onafgebroken huwelijk spreekt men vreemd genoeg van een Eiken Bruiloft. Afkloppen maar.

Zie ook: aanzoek doen; ceremoniemeester; echtscheiding; feesten; minnaar