Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Kaviaar

 

Kaviaar zijn de eitjes van de steur, een grote en slome vis die in 250 miljoen jaar weinig veranderd is. Alleen de Russen beschouwden kaviaar vroeger als een delicatesse. In de rest van Europa en Amerika werd kaviaar tot ver in de negentiende eeuw aan de varkens gevoerd. Alle kaviaar komt tegenwoordig uit de Kaspische Zee, waar overbevissing en vervuiling het voortbestaan van de steur ernstig bedreigen. Het zilte zwarte goud wordt binnenkort écht onbetaalbaar en waarschijnlijk rest ons dan niets anders dan het eten van zalmeitjes. Een degradatie die erger is dan een teruggang van champagne naar Perrier.

De steur legt pas eitjes als ze twaalf jaar of ouder is en vaak halen de vissen deze leeftijd niet. Er zijn drie soorten kaviaar. Beluga heeft de grootste en kleurrijkste eitjes en is het duurste. Sevruga is donkergrijs. Oscietra wordt het meest verkocht en heeft een lichte nootsmaak en een ‘knapperige’ bite. U krijgt kaviaar vaak op een lepeltje aangereikt en dit hapt u ineens af. Druk de eitjes tegen uw gehemelte kapot en kijk erbij alsof u zojuist het lekkerste ooit heeft gegeten. Oók als u de hap zeezout niet lekker vindt. Indien u kaviaar op de muis van de hand legt en er van eet, mag uw hand niet naar kaviaar ruiken, alleen dan heeft u zojuist verse kaviaar gegeten.

Pin It on Pinterest

Share This