Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Kleding

 

Kleding zegt veel over u, of soms helemaal niets, maar dat zegt dan ook genoeg. Indien u zich conformeert aan gebruiken, tradities of verwachtingen, kunt u hooguit bestempeld worden als: ‘hij hoort erbij’, ‘zij weet hoe het hoort’, of iets dergelijks. Wanneer u deze goedkeuring heeft, kunt u onopvallend uw entree maken en meer de nadruk leggen op uzelf en op datgene waar u eigenlijk voor komt. Kleding met schreeuwerige merken is meer iets voor clochards die als levende reclamezuil de kost verdienen. Draag liever iets van uw opa of iets dat voor u gemaakt is.

Zorg dat uw kleding schoon, ongescheurd en passend is. Dat is het begin. Combineer niet teveel verschillende designs of kleuren. Een combinatie uit één kleur is formeler dan verschillende kleuren samen. Wanneer u een zeer uitgesproken kledingkeuze heeft, bijvoorbeeld door veel kleuren te combineren of door bijzondere ontwerpen, bedenk dan dat u soms meer aandacht krijgt voor uw kleding dan voor uzelf.

Een goedgeklede dame maakt onderscheid tussen morgen- en middagkleding. ‘s Ochtends draagt zij makkelijk zittende kleding, bijvoorbeeld een japon, rok met pull-over of een broek met een trui. Als gastvrouw gaat u gedegen, maar sober gekleed.

Als casual wordt voorgeschreven, overdrijf dan niet. Dus geen Havaianas, of een gescheurd T-shirt. Denk ook aan de kleuren die u draagt: de zenuwslopende cocktail van auberginekleurige overhemden, indigo jasjes en paarse, met fel glinsterende dasspelden op de plaats gehouden dassen die ons straatbeeld teistert, is al pijnlijk genoeg.

Enkele tips en richtlijnen ter optimalisering van uw garderobe:

  • Loop naar uw garderobekast en gooi alle niet passende kleding weg. Gooi bovendien alle kleding weg die kapot of verkleurd is.
  • Draag stoffen die qua kleur en fijnheid bij het seizoen passen. Draag verschillende materialen over elkaar heen. Linnen op glad bijvoorbeeld of kamgaren op een visgraat hemd. Zorg ervoor dat u opvallende dessins niet te vaak draagt. Een wijsheid die Erasmus al in 1530 kende: “Drukke motieven en bonte kleuren passen bij gekken en apen.â€?
  • Als u geen pakkenmens bent, draag dan geen pak. Maar mensen in pak kunnen nog steeds meer en vaker geld lenen dan mensen zonder pak. Wissel kleding iedere dag af. Als u dagelijks een pak draagt, is een collectie van vijf pakken het minimum. Een grijs en een donkerblauw (mantel)pak horen in uw garderobe. Een spijkerbroek ook.
  • Blauw en wit zijn de meest formele kleuren voor een hemd, omdat een licht-donker contrast op zijn minst de schijn van autoriteit wekt.
  • Zorg dat twee van de drie kleuren voor hemd, pak en das die u aantrekt van dezelfde kleurenfamilie zijn. Warme kleuren zijn rood, geel, oranje, bruin, beige, roze, terra, aardkleuren en purper. Koude kleuren zijn groen, blauw, grijs, lavendel en indigo.
  • Een das met een patroon moet de kleur van het pak of het overhemd in zich hebben. Als u geen das draagt, zorg dan voor voldoende kleur en een goede kraag.

Zie ook: kledingvoorschriften