Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Lunch

Lunchen is in Nederland helaas synoniem met snacken. Heeft u een lunchafspraak met een buitenlander, bedenk dan dat het barbaarse gebruik van het broodje kaas met een glas melk al menig internationale zakelijke relatie voorgoed heeft verstoord. Tijdens de Europese Top in Amsterdam in juni 1997 waagde men het de regeringsleiders de gevreesde broodmaaltijd voor te schotelen. De gasten waren zwaar beledigd en de top werd een fiasco. Als doekje voor het bloeden (of als zout in de wonden) kregen de regeringsleiders een oer-Hollandse fiets cadeau. Als u gasten heeft, neemt u hen mee naar een restaurant voor een lunch. Minder is een belediging.

In tegenstelling tot wat het woord zakenlunch doet vermoeden, praat men tijdens deze lunch vooral niet over zaken. De lunch dient als informele ontmoeting om elkaar iets beter te leren kennen. U praat over eten en drinken, gezamenlijke interesses en als de gesprekspartner interessant genoeg is, over het leven. Een zakelijke lunch duurt maximaal twee uur en wordt betaald door degene die het initiatief tot de lunch genomen heeft. Na afloop kunt u eventueel een vervolgafspraak maken om tot zaken te komen.

Zie ook:  diner; ontbijt; tafelmanieren

Lunch mag dan een Engels woord zijn en verwant aan het woord lump, dat klomp of brok betekent, het gebruik stamt uit Frankrijk. Tot in de 18e eeuw werd het diner, de hoofdmaaltijd van de dag, rond twaalf uur ’s middags geserveerd. Na de Franse Revolutie verschoof dat tijdstip. In het fameuze Parijse Café Hardy, aan de Boulevard des Italiens, begon men vanaf 1804 met het serveren van een tweede ontbijt van koude en warme gerechten, het ‘second déjeuner’.69 En zo werd het oorspronkelijke déjeuner het petit déjeuner, het huidige ontbijt. Café Hardy werd in 1836 vervangen door La Maison Dorée, al snel het duurste restaurant van Parijs en favoriete pleisterplaats voor schrijvers en kunstenaars. Het was ook de plek waar in 1886 de allerlaatste expositie van de Impressionisten plaatsvond. Het gebouw bestaat nog steeds, maar de geboorteplaats van de lunch is nu veelzeggend veranderd in een bankgebouw. In Nederland werd de lunch pas eind negentiende eeuw gebruikelijk.