Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter
A B C D E F G H J K L M N O P R S T U V W

Netwerken

Netwerken wordt al snel geassocieerd met vriendjespolitiek, geritsel en voortrekkerij. Maar waarom zouden we een persoon die we al kennen niet mogen benaderen? Netwerken is het actief en respectvol omgaan met relaties. Geen mens wil misbruikt worden, maar niemand zal het bezwaarlijk vinden zichzelf nuttig te maken.

De wereld is klein en u bent daarvan het middelpunt. Met een beetje goede wil bereikt u in zes eenvoudige stappen iedere individuele burger. Gaat u maar na. Kent u een VVD-bestuurslid in Utrecht? Kan hij via een tussenstap een minister benaderen? Kent u een vriend van de schoonzoon van Kofi Annan? Hoe snel is dan de koning of Beyoncé binnen uw invloedssfeer? Een goed idee of een slechte roddel kan reeds morgen op de plek van bestemming zijn, hoe onwaarschijnlijk het u ook lijkt.

Netwerken vergt onderhoud, gedoseerd en doelgericht intensiveren en desintensiveren van uw contacten. Voor grotere overlevingskansen in de relatiejungle zijn er de volgende criteria: de hoeveelheid informatie die iemand heeft en doorgeeft, bron van inkomsten en het aantal relaties. In het algemeen geldt dat hoe belangrijker iemand is, des te minder aandacht of onderhoud hij of zij vergt, maar ook hoe meer voorbereiding. Laat onbelangrijke relaties nooit helemaal vallen. En bedenk dat de mensen in uw adresboek, op LinkedIn of op uw Facebook-pagina allen bijdragen aan uw imago. De belangrijkste regel om gerespecteerd te blijven als u netwerkt: geef en neem en doe het niet te opzichtig. Echte netwerkers zijn grijze muizen, maar zijn tegelijkertijd de spin in het web van sociale connecties.

Pin It on Pinterest