Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Openbaar vervoer

Het wil maar niet lukken met het openbaar vervoer in de lage landen. Zelfs in steden waar het openbaar vervoer gratis is, zoals in Leuven en Hasselt, zijn de mensen niet uit hun auto te jagen. De auto staat voor vrijheid. We kunnen niet meer wachten, behalve in de file. Vaak ligt het aan de stiptheid van de treinen en bussen, de belachelijke inchecktijd voor de luchtbus en het gebrekkige comfort van deze vervoermiddelen. Bovendien sluiten veel dienstroosters niet op elkaar aan door eilandjesdenken.

Als we een prijs zouden uitloven voor onbeschoftste dienstverlener zou die ongetwijfeld naar de Nederlandse Spoorwegen gaan. Loketten die gesloten worden onder het mom van betere service, kaartautomaten die onbegrijpelijk en ontoegankelijk zijn voor alles en iedereen van buiten de landsgrenzen, medewerkers die u kauwgumkauwend tutoyeren en als klap op de vuurpijl de heffing aan het loket. Kent u een ander bedrijf waar u eerst moet betalen om daarna te mogen betalen voor een nog te leveren product of dienst? Dit alles overigens vóór u nog maar een kilometer met de NS gereisd heeft.

Gelukkig geven de reizigers wel het goede voorbeeld. Het is jammer dat we er op moeten hameren en het is ongetwijfeld bandbreedteverspilling, maar goed gedrag in het openbaar vervoer is buitengewoon simpel. Neem het instappen bijvoorbeeld. Op het station of bij de halte blokkeert u eerst massaal de deur, zodat niemand eruit kan, vervolgens stappen we in en pas daarna laten we de anderen uitstappen. Om ruimte vrij te houden voor uw spullen gaat u, zelfs als de raamplaats niet bezet is, aan het gangpad zitten. Zo blijft er genoeg plaats over voor uw spullen en hoeft u uw plek niet te delen. Zwangere dames en ouderen staan graag. Het is beleefder tijdens uw telefoongesprekken wat harder te praten dan gebruikelijk. Het zou namelijk jammer zijn als de mensen aan de andere kant van het treinstel u nèt niet konden horen. Dat geldt natuurlijk ook voor het volume van MP3-spelers.

Als iedereen zich aan deze eenvoudige etiquetteregels hield, zou het openbaar vervoer veel aangenamer zijn.

Wees niet verbaasd als uw trein in Engeland of Nederland een half uur te laat is, maar zorg dat u absoluut op tijd bent in Polen of Zwitserland. De trein van 15 uur 35 van Krakau naar Warschau vertrekt echt om 15 uur 35 precies en geen seconde later.

Zie ook: file; reizen; verkeer