Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Reizen

Reizen was vroeger voorbehouden aan de elite of aan ontdekkers die niet zeker wisten of ze ooit levend zouden terugkeren. Helaas is reizen reeds sinds lang veranderd in toerisme, wat ongeveer overeenkomt met het veranderen van wijn in water. Nu de Concorde ons niet meer bedient en luxueuze stoomschepen veranderd zijn in drijvende pretparken, is toerisme definitief verworden tot een activiteit die niet meer gebonden is aan herkomst en bagage.

Iedere dag opnieuw vindt er een massale, mondiale volksverhuizing plaats. Vrachtladingen Britten die met budgetmaatschappijen overvliegen om hun blaas te legen tegen monumenten in Amsterdam en Praag. Nederlandse families reizend naar Zuid-Frankrijk, met afzichtelijke caravans die bijna door hun assen gaan door het overgewicht van genoeg aardappels om drie nucleaire winters te overleven. Amerikanen op hagelwitte joggingschoenen die zich angstig afvragen of het kraanwater in Brussel wel drinkbaar is. Duitsers met sokken in sandalen. Kuddes Japanners die met hun digitale camera’s de weg blokkeren in menig Europese binnenstad. Het woord ramptoerisme is een pleonasme geworden.

Waarom moeten mensen die op reis gaan er toch altijd uitzien als toerist? Het lijkt wel alsof alle toeristen hun inkopen doen in dezelfde winkel voor dikke, grote of domme kinderen. De verklaring voor deze stijl is simpel: door walgelijke en opvallende kleding te dragen probeert de toerist te zeggen “doe-me-geen-pijn-ik-ben-onschuldigâ€?. De toerist is bang. Het is echter een volstrekt overbodige camouflagemaatregel, want een beschaafd mens is nooit bang voor vreemde plekken en culturen. Kleed u bescheiden en correct. Tracht u in te leven en aan te passen aan de zeden en gewoonten van de plek die u bezoekt. Probeer minstens een paar woorden van de lokale taal te spreken. Ken de geschiedenis. En volg niet als een lemming de meest obligate reisgidsen.

Het is nog te vroeg de effecten op het toerisme te kunnen beoordelen van terrorisme, SARS en vreemde mogendheden die naar believen andere landen binnenvallen. Maar het zou mooi zijn als reizen weer iets werd voor avonturiers, een uitdaging voor de romantische ziel die reist om te ontdekken en te ontberen. Bent u bang te reizen of heeft u simpelweg geen zin voortdurend geconfronteerd te worden met uw souvenirplunderende landgenoten, volg dan het voorbeeld van de Franse kunstenaar en filosoof Xavier de Maistre. In 1794 ondernam hij een 42 dagen durende reis naar alle uithoeken van zijn slaapkamer.