Rokkostuum

rokkostuum

Tailcoat (GB), habit (Fr), Frack (Du), frac (Sp).

Het rokkostuum is afgeleid van de Engelse paardrijkleding uit de achttiende eeuw. De hoge hoed was een soort valhelm en de rok ontstond uit het jacquet waarvan de zijkanten werden weggesneden, omdat deze hinderlijk waren bij het rijden. Het achterpand kreeg een split om de ‘zit’ op het paard te vergemakkelijken en op de rug kwamen twee knopen zodat de panden ook nog omhoog geknoopt konden worden. In de huidige rok zitten die twee knopen er nog steeds.

Het rokkostuum bestaat uit een zwarte jas met zijden revers, waarvan de panden aan de achterkant langer zijn dan aan de voorkant. De jas draagt men altijd open. De broek is zwart en van dezelfde stof, zonder omslag en met een dubbele bies (soutache) langs de zijnaden. De kinky zijden bies diende oorspronkelijk om de knopen te verbergen die nodig waren om de pijpen zo strak te laten zitten dat ze in rijlaarzen pasten.86 Het lage uitgesneden vest van wit piqué is meestal een paar centimeter langer dan het voorpand van de jas. Het stijve witte overhemd heeft een piqué front en opstaande boord met omgeslagen punten, de zogenaamde vadermoordenaar. De vlinderdas is ook wit.

Pumps zijn het formele schoeisel bij het rokkostuum (lakschoe-nen zonder veter). Tegenwoordig kunnen ook eenvoudigere instapschoenen of veterschoenen van glad leer worden aangetrokken. Mogelijke accessoires zijn een zwarte avondmantel, een zwarte zijden hoge hoed, witte handschoenen en een grijze sik. Bij het rokkostuum wordt geen horloge gedragen. De blik op een horloge heeft te maken met zakelijke acties en efficiëntie, waarvan de gentleman onthecht dient te zijn. Het rokkostuum is avondkleding en wordt alleen vóór 18.00 uur bij (staats)begrafenissen of het in ontvangst nemen van onderscheidingen gedragen.
horloge; jacquet; kledingvoorschriften; smoking; vlinder

Begin twintigste eeuw kleedde de Parijse coupeur monsieur Frac zich voor een feestelijke avond. Toen hij klaar was, werd duidelijk dat de voorpanden van zijn goede jas te vuil waren. In een geschiedenisschrijvende bevlieging die het midden hield tussen verstandsverbijstering en genialiteit knipte hij de onmogelijke voorpanden af. Daarmee was het rokkostuum (in Duitsland en Spanje nog steeds naar Frac genoemd) geboren.

Gebruikt Wordpress | Deadline Theme : An AWESEM design