Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Adel

De West-Europese adel is ontstaan in de vijfde eeuw als gevolg van het samensmelten van de Barbaarse en Gallo-Romeinse elite.

Ook in Afrika en Azië komt adel voor. De Nederlandse adel is een bestuursadel, een noblesse de robe, een nogal laffe en luie variant. De Belgische, Franse en Engelse adel heeft moeten vechten voor zijn titel; het is een noblesse d’epée. Het idee dat de adel het voorbeeld geeft, wordt regelmatig gelogenstraft door het Nederlandse koningshuis, dat lallend van sportevenement naar watermanagementcongres gaat. Maar een titel opent nog steeds iets vaker en makkelijker deuren die voor anderen gesloten blijven.

De meeste adel heeft geen titel en heeft slechts recht op het predikaat jonkheer of jonkvrouw. In Nederland kennen we de titels ridder, baron, graaf of prins en hun vrouwelijke varianten. In België bestaan de titels ridder, baron, burggraaf, graaf en prins. De titels markies en hertog worden in beide landen niet gevoerd. Door een huwelijk verkrijgt men niet de titel van de adellijke echtgenoot.

Landgoed

In België en Nederland, maar ook in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, kan het staatshoofd nog steeds mensen in de adel verheffen. In het algemeen zijn die titels niet erfelijk. U bent vrij om een familiewapen te laten ontwerpen en te gebruiken, maar het ten onrechte voeren van een adellijke titel is strafbaar in Nederland [Wet op de Adeldom] en in België. In Duitsland en Frankrijk komt adel nog wel voor, maar er bestaan geen wettelijke regelingen. In Frankrijk verkrijgt men soms een titel door het kopen van een landgoed. Vindt u dat allemaal wat te ingewikkeld, dan kunt u terecht op internet. Voor driehonderd euro heeft u al een titel als Lord of Lady. Maar dan bent u er nog niet. Spraaklessen, een indrukwekkend landgoed, een aardige kunstcollectie, een jachtopziener, een chauffeur en een exemplaar van Het Blauwe Boekje. Voordat u een beetje mee kunt doen, bent u al snel zo’n drie tot vijf miljoen lichter.

De Hokjesman

Journalist Michaël Schaap maakte in 2013 voor zijn prachtige serie De Hokjesman een aflevering over de Nederlandse adel. Kijk hieronder: