Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Begrafenis

“Het is onmogelijk om je eigen dood objectief te ervaren en nog een liedje te blijven neuriën.” — Woody Allen

Vroeg of laat overkomt het ons allemaal: we verruilen het tijdelijke voor het eeuwige. Maar waar laten we ons lichaam?

Na een sterfgeval worden naaste familieleden en vrienden zo snel mogelijk telefonisch op de hoogte gebracht. Daarna worden de rouwkaarten ook zo snel mogelijk verstuurd. Een overledene moet in Nederland na minimaal 36 uur en maximaal op de vijfde dag na het overlijden worden begraven of gecremeerd.

Rouwadvertenties worden steeds persoonlijker en grotesker. Velen zijn vergeten dat de overledene centraal staat en niet degene die de advertentie plaatst. Een rouwadvertentie is geen podium om eigen artistieke talenten aan de wereld te tonen. Het is ook geen reclameruimte voor het bedrijf waar de overledene ‘altijd zo fijn heeft gewerkt’.

In de eerste auto van de begrafenisstoet zitten partner en kinderen, in de tweede en volgende de ouders, grootouders, broers en zusters. Een begrafenisstoet heeft voorrang op het gewone verkeer. Een mannelijke voetganger die een hoed draagt maakt een elegant gebaar als hij even zijn hoofddeksel licht als de stoet voorbijrijdt.

Bij begrafenissen komt u als bezoeker altijd op tijd. Ga er nooit van uit dat ‘het toch al te laat is’. Als nabestaande kunt u na de begrafenis of crematie de aanwezigen een kaart sturen, of eventueel nog een advertentie zetten, waarin u hen bedankt voor het getoonde medeleven. Als een overlijdensbericht naar een bedrijf is gestuurd, worden alleen naaste collega’s verwacht. Spreek alleen als de nabestaanden dat aan u vragen.

Zwart

Vroeger hulde men zich tijdens een begrafenis in een volledig zwarte outfit. En als het heel officieel was zelfs in een jacquet. Tegenwoordig kan men ook gekleed gaan in stemmig grijs of donkerblauw. Een vraag die vaak te weinig aandacht krijgt is: wat draagt men in de kist? Volgens Karin Schacknat is een maatkostuum in een gedempte kleur een goede keus. Gebruik een stropdas in een andere kleur dan zwart. Wol, linnen, hennep, zijde of katoen zijn ondergronds goed afbreekbaar. Onze nazaten zullen over enkele eeuwen de kleding van de gentleman niet meer vinden, maar wel het polyester van de begraven proleet.

Moslims en joden kiezen uitsluitend voor begrafenissen. De kist wordt door zo veel mogelijk handen naar de laatste rustplaats gebracht. Na meermalen wassen worden hun doden in doeken gewikkeld. Vroeger was een begrafenis bij moslims echt een mannenaangelegenheid, tegenwoordig zijn ook meer vrouwen aanwezig. De overledene wordt in de kist op zijn rechterzijde gelegd met zijn gezicht richting Mekka. De lijkwade wordt aan het hoofd en de voeten losgemaakt. Na de begrafenis wassen alle aanwezigen hun handen. In oosterse landen is de begrafenis meestal binnen 24 uur. Boeddhisten kiezen meestal voor een begrafenis, maar de crematie is bezig aan een opmars.

Cake

Opvallend is dat, waar huwelijken steeds vaker op Spielberg-achtige wijze worden geregisseerd, begrafenissen daar tot op heden enigszins bij achterblijven. Muziek, speeches, een bakje koffie en een plakje cake: het is allemaal erg saai. In België is het met de koffietafel al iets uitgebreider. Maar het kan nog tenenkrommender, zoals wij bij Rouw bespreken. Het is nooit te vroeg om eens goed over uw dood na te denken. Gedenk te sterven en tracht er een waardige ceremonie van te maken. U gaat maar één keer dood.

bloemen; crematie; condoleren; doodgaan; rouw; speech