Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Beledigen

“Doe alsof je thuis bent, Frank. Sla iemand.” Don Rickles tegen Frank Sinatra

Beledigen is een kunst en, indien goed beoefend, een weldadige douche voor lichaam en geest. Beledigen kan mondeling, maar juist schriftelijk beledigen is nogal ondergewaardeerd. Het schrijven van een puntige brief vereist wel enige oefening, maar heeft u het eenmaal in de vingers dan is papier een perfect medium om iemand te confronteren met zijn zwakheden en tekortkomingen. Haal bij een polemiek alles uit de kast: citaten, metaforen en historische feiten. Er bestaat een dunne scheidslijn tussen beledigen en schelden. Wanneer u begint te schelden, heeft u verloren. Bij een rake belediging zult u echter altijd winnen. Heilige huisjes trapt u niet omver, maar laat u met een elegante schop wankelen. Blijf altijd hoffelijk, beleefd en geestig, juist als de situatie dat heel moeilijk maakt. Beledigen kan in stijl. De mooiste beledigingen zijn beledigingen die vermomd zijn als een compliment en waarvan de ontvanger pas in tweede instantie begrijpt dat hij beledigd wordt, zoals “Ik leerde enorm veel van hem door precies het tegenovergestelde te doen” (Howard Hawks over Cecil B. De Mille) of “U heeft het uiterlijk van een Griekse God, dat van Hephaistos om precies te zijn.” (Etienne de Batz de Castelmore).

Nederlanders hebben vaak moeite met beledigen, Britten zijn er in getraind, Belgen doen het zelden. Zij slikken hun kritiek liever in, maar als de beerput eenmaal open gaat kunt u zich beter maar uit de voeten maken. Wordt u zelf beledigd, reageer dan òf niet, òf met een scherpere uithaal. Bent u publiek figuur (tv-presentator, maffiamaatje, prostitué(e) of nog erger, een minister-president zonder meerderheid in de Eerste Kamer) reageer dan niet meteen verongelijkt op verbale aanvallen. Als u op uw niveau niet tegen beledigingen en satire kunt, doet u er beter aan naar een ver oord te verdwijnen.

Straf

Belediging, smaad en laster zijn strafbaar en hoewel belediging niet gewelddadig is, liegen de maximumstraffen er niet om. Op het verspreiden van een smaadschrift staat maximaal een gevangenisstraf van een jaar of een boete van €7.600. Wordt een ambtenaar in functie, het openbaar gezag of een bevriend staatshoofd beledigd, dan kan de gevangenisstraf met een derde, dus tot zestien maanden, worden verhoogd. Majesteitsschennis kan u zelfs €20.250 en vier jaar gevangenisstraf kosten. Filosoof Rob Wijnberg betoogt terecht dat belediging niet strafbaar zou moeten zijn. De grenzen van het vrije woord worden namelijk bepaald door de toevallige opvattingen van degenen die de grenzen stelt. Iedere poging om de vrijheid van meningsuiting te beperken is een grove belediging van de democratie. Naar welke straf daarop staat, blijft het gissen.

boksen; debat; duel