Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Hoeden

“Een gentleman is een man die nooit een vrouw zal slaan met zijn hoed op.

Fred Allen

Een hoed is ontstaan uit onder andere berenvellen als beschermer tegen weer en wind. In Australië bijvoorbeeld worden kinderen verplicht hoofddeksels te dragen tegen de zon. Het hoofddeksel heeft naast een praktische vaak ook een religieuze en sociale functie. Het dragen van een nette hoed is een teken van macht en het aanvaarden van een zekere verantwoordelijkheid.

In de Gouden Eeuw was de hoogte van de hoed evenredig aan de status. Dat geldt nog steeds in een synagoge. Daar bedekt een man zijn hoofd, waarbij geldt: hoe groter de keppel, hoe hoger het aanzien. In een moskee gaat u evenmin zonder hoofddeksel naar binnen.

Tot midden jaren vijftig dacht een man er niet aan om zonder hoofddeksel het huis te verlaten. Door het massalere gebruik van de auto werd de hoed thuis gelaten. Nu zijn er speciale gelegenheden waarbij vooral dames een hoed dragen om erbij te horen, zoals bij huwelijken, op koninginnedag, op Ascot, tijdens Prinsjesdag, promoties en officiële ontvangsten. Na 18.00 uur draagt de dame geen hoed meer. Een heer draagt nu als mode-item of bij het kledingvoorschrift white tie of morning coat nog een hoge cilinderhoed.

Binnenshuis, in gezelschap, of bij het groeten en voorstellen zet een heer zijn hoed af. In het openbaar vervoer kunnen mannen en vrouwen de hoed ophouden, behalve in de trein, omdat dat meestal een langere reis is. Erasmus schrijft in 1526 in zijn etiquetteboekje: “In een kerk neem je, als man, je hoed af, maakt een kleine kniebuiging en groet Christus en de heiligen met je gezicht naar de kerk gericht”.

Een dame kan overdag meestal haar hoed ophouden, behalve als deze het zicht belemmert voor mensen achter haar. Als u niet zeker weet of u met hoed wordt verwacht op een bruiloft, informeer dan bij de ceremoniemeester. Als de bruid geen hoed draagt, is het ongebruikelijk als de gasten dat wel doen omdat je de gastvrouw of bruid niet in de schaduw mag laten staan. De grootte van de hoed is afhankelijk van de weersomstandigheden en de gelegenheid. Test uw hoed op zoenbaarheid als u de gastvrouw of de bruid bent. Velen zullen u willen begroeten en feliciteren en niks is vervelender dan het in de weg zitten van de hoed.

De randen van een hoed beschermen daadwerkelijk tegen de zon. Zorg er wel voor dat de schaduw van het hoofddeksel uw donkere kringen onder de ogen niet accentueren. In de winter kunnen dus kleinere hoeden gedragen dan in de zomer. Maak ook in het materiaal onderscheid tussen een zomer- en een winterhoed. Langere vrouwen kunnen grotere hoeden dragen.

Hoe kleiner de hoed, hoe groter het gezicht. Zorg ervoor dat de hoed net boven de wenkbrauwen staat; zo herkent u een gentleman of een dame. Voor heren bestaan vele vormen hoeden en petten. De hoge hoed, sinds 1797 zwart of grijs, is bij voorkeur van zijde. De hoge cilinder en de Engelse bolhoed zijn het meest formeel, gevolgd door de wat slappere gleufhoeden al dan niet afgezet met leer of een lint. De Borsalino wordt van konijnen- en hazenhaar gemaakt, omdat die haren nauwelijks verslijten; wolhoeden zijn goedkoper, maar trotseren weer en wind minder lang. De sportieve en zomerse Panama (genoemd naar het gebruik van Churchill bij de opening van het Panamakanaal) is gemaakt van gevlochten stro. De Montecristi is de ultieme Panama, omdat deze geheel kan worden opgerold. Deze wordt uitsluitend in Ecuador gevlochten en dan ook nog eens onder water. Slappe hoeden van tweed of gabardine zijn nog minder formeel. Hoeden van stro worden alleen in de zomer gedragen. De (boeren)pet en de baseball cap zijn voorbehouden voor dagelijks gebruik. De maat van een hoed wordt bepaald door de omvang van uw hoofd en ligt gemiddeld op 59 centimeter. Dames hebben een gemiddelde maat, de entree genoemd, van 57 centimeter.

Tussen 1784 en 1811 bestond in Engeland een kopvoddentaks avant la lettre: De belasting op mannenhoeden, op handschoenen en parfum, vergelijkbaar met de belasting op het aantal ramen in Amsterdam. Betaling ervan werd gecontroleerd door een speciaal stempel. Het vervalsen van zo’n stempel kon uiteindelijk leiden tot de doodstraf.