Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Vlinder

Een witte vlinder was tot ver in de negentiende eeuw de enig toegestane das bij formele kleding. Beau Brummel droeg alleen maar witte halsdoeken. Met de opkomst van de smoking kwam ook de zwarte vlinder meer in zwang. Sinds de jaren vijftig van de twintigste eeuw is de vlinder geheel overvleugeld door de gewone das. In het dagelijks leven ziet men de vlinder, of ook wel vlinderdas, niet zo veel meer. Het dragen van een vlinder is nu voorbehouden aan professoren, een enkele stoffenagent, architecten en bohémiens. Op die manier laten zij zien dat ze vrije, non-conformistische geesten zijn. Het grootste deel van de vlinderdassen (een trieste 90%) wordt tegenwoordig veel verkocht als ‘houtjes’, kant en klaar gestrikte vlinders. Dodelijk. Het argument dat een vlinder moeilijk te strikken is, gaat niet op. Als u uw eigen veters kunt strikken, kunt u ook een vlinder strikken. De puristen zweren bij zelfstrikkers uit één stuk, op maat gemaakt.

Het strikken gaat het eenvoudigste op uw bovenbeen. U begint met een platte knoop, als met het strikken van een veter. Vervolgens legt u één kant dubbel op de knoop met een enkele das aan de andere kant van de knoop. De andere helft van de strik haalt u om de knoop heen en vervolgens door de ontstane lus. Weer met een kant dubbel en de andere enkel, zodat aan beide zijden drie stukjes stof boven elkaar bungelen. Vervolgens prutsen totdat alle stukjes even lang ogen.

Tot aan het begin van de twintigste eeuw werd een vlinderdas nog gewoon ‘das’ genoemd. Ter ere van Puccini, wiens opera Madame Butterfly na de première in 1904 in de Scala van Milaan enorme successen behaalde, werd de das voortaan ‘butterfly’ genoemd.

Klik hier om te zien hoe je de vlinder goed kan strikken.