Het Blauwe Boekje

Stijlgids voor de levensgenieter

Wodka

Wodka is een verkleinwoord van het Russische вода, dat water betekent, het belangrijkste ingrediënt. Het is een neutraal distillaat van aardappel, graan, rogge of beetwortel. Over de vraag of de vijfhonderd jaar oude drank van oorsprong Pools of Russisch is, is al menige fles geledigd. Het is in ieder geval een drank die nauw met de geschiedenis van de Polen en de Russen verbonden is. Na de Revolutie van 1917 raakte wodka uit de gratie bij de bolsjewieken en de communisten. Dronken zijn was niet cool. Maar in 1943 werd het Rode Leger rijkelijk voorzien van wodka en werd dronkenschap al snel weer de normaalste zaak van de wereld.
Wodka moet het niet van zijn smaak hebben. Waar andere distillaten alles uit de kast halen om een onvergetelijke indruk op de tong achter te laten, is het doel van een goede wodka juist om naar niets te smaken. Het is daarom ongetwijfeld de meest subtiele en melancholieke drank die er bestaat en ook de drank die het dichtst bij het leven zelf staat: er is niets, maar toch heeft het effect. Na twee glazen begint de heldere drank te inspireren, en na een hele fles begint u te transpireren. Groot voordeel voor de anonieme alcoholist: wodka is reukloos, en de volgende dag heeft u geen kater.

Polen en Rusland hebben niet het alleenrecht op wodka. Er zijn ook uitstekende wodkaproducenten in Zweden, Nederland, Finland en Frankrijk. Westerse wodka is erg helder en neutraal van smaak. Poolse heeft wat meer aroma en Russische wodka is stroperig en zacht. Russische en Poolse wodka’s zijn soms verrijkt door plantenextracten, zoals bosbessen en drop.

Gedistilleerd